Ανάγκη Αλλαγής Αντιμετώπισης των Σχιζοφρενών
Μετά από 30 και πλέον χρόνια άσκησης από μέρους μου μάχιμης ψυχιατρικής, είναι καιρός να προσπαθήσω να επισημάνω τα προβλήματα και τις μη λύσεις που μέσα από την πρακτική μας δεν κατορθώσαμε να δώσουμε σαν ψυχιατρική κοινότητα.
Η ψύχωση και τα προβλήματα που δημιουργεί σε πάσχοντες, οικογένειες, κοινωνία και ασφαλιστικούς οργανισμούς είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα και πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον. Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση των σχιζοφρενών ασθενών διαιώνιζε παρά έλυνε το πρόβλημα των ασθενών, των οικογενειών τους και της κοινωνίας . Με τον μακροχρόνιο εγκλεισμό ασθενών σε άσυλα δημιουργούνται στρατιές περιθωριοποιημένων ατόμων αποκομμένων από την οικογένεια, την εργασία, την κοινωνία, την ζωή. Συναινώντας έτσι στη ρατσιστική αντιμετώπιση των ατόμων αυτών, εντείνοντας και διατηρώντας την προκατάληψη για την ασθένεια τους (“τρέλα”).
Πολύ σημαντικό ρόλο και λόγο παίζει η έγκαιρη διάγνωση της νόσου και η ενημέρωση της οικογένειας και του ιδίου του ασθενή, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την μεγάλη αλλαγή που συντελείται στην σκέψη και το συναίσθημά του.
Δίνουμε έμφαση στη διατήρηση του ατόμου αυτού όσο το δυνατόν περισσότερο στην εργασία ,τη μόρφωση, την οικογένεια φροντίζοντας να εκπαιδεύσουμε τόσο αυτόν, όσο και το περιβάλλον του για το τί πρόκειται να συμβεί και να του εξηγήσουμε ότι παρά τις αλλαγές που βιώνει είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσει να μείνει δεμένος στην αλυσίδα της ζωής.
Το θεραπευτήριο μας με γνώμονα τα παραπάνω εγκαινιάζει από τον Οκτώβριο αυτού του έτους την Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας με ολιγοήμερη κλινική νοσηλεία όπου χρειάζεται και συνέχιση της θεραπείας στο σπίτι με την επίβλεψη ειδικών όλων των ειδικοτήτων της ψυχικής υγείας.
Τα οφέλη από αυτή την αντιμετώπιση είναι πολύ θεαματικά και θετικά και βοηθάνε τόσο τον ασθενή όσο και την οικογένεια του.
Η κοινωνία σήμερα είναι ώριμη όσο ποτέ να κατανοήσει και να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια.
Σ. Ε. ΤΖΕΡΑΝΗΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ – ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ