ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ Previous item Το γέλιο είναι όντως... Next item Μέρα γιορτής και χαράς!...

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ

Το πρόβλημα του ύπνου απασχολεί και προβληματίζει πολλούς συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο.
Ο ύπνος είναι η φάση της ανθρώπινης λειτουργίας όπου χαμηλώνουν οι βιορυθμοί του ατόμου, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, η καρδιά ελαττώνουν τη λειτουργία τους και το άτομο επιτυγχάνει την σωματική και πνευματική ανάπαυση.

Τι συμβαίνει όμως όταν ο ύπνος είναι ελλιπής και προβληματικός; Αντιμετωπίζουμε τις Διαταραχές του Ύπνου οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους και αιτίες. Αϋπνία είναι η δυσκολία του ατόμου να ξεκινήσει ή να διατηρήσει τον ύπνο του. Η διαταραχή θα πρέπει να συμβαίνει τουλάχιστον τρεις φορές τη βδομάδα για τουλάχιστον ένα μήνα και να προξενεί σημαντική κόπωση ή επαγγελματική ή κοινωνική έκπτωση.

Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες της αϋπνίας και πολλές ψυχικές νόσοι μπορούν να εκδηλώνουν σαν ένα από τα συμπτώματα τους την αϋπνία. Η κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάζει αϋπνία, η διαταραχή μετά από ψυχοτραυματικό γεγονός (stress), ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή επίσης. Θεραπεύοντας τις ανωτέρω οντότητες θεραπεύεται και το σύμπτωμα της αϋπνίας. Επίσης σωματικά προβλήματα από το ανώτερο αναπνευστικό, ή το καρδιαγγειακό σύστημα, ή αρθρίτιδα, ή καθ’ ύπνον άπνοια, μπορούν να προκαλέσουν αϋπνίες με ποσοτική και ποιοτική έκπτωση της λειτουργίας του ύπνου με ανάλογη απώλεια της ξεκούρασης που αναμένεται. Η πρωτοπαθής αϋπνία δεν συντηρείται από καμιά ψυχική διαταραχή ή κάποιο γνωστό οργανικό παράγοντα, όπως μια σωματική διαταραχή, ή μια διαταραχή λόγω χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών, ή κάποιο φάρμακο.

Σπύρος Τζεράνης, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Θεραπευτηρίου.

Μοιραστείτε:
Facebook
LinkedIn
Instagram

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

Phone - Call us
Email - Email us