ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ Previous item Το γέλιο είναι όντως... Next item Μέρα γιορτής και χαράς!...

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ

Το πρόβλημα του ύπνου απασχολεί και προβληματίζει πολλούς συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο.
Ο ύπνος είναι η φάση της ανθρώπινης λειτουργίας όπου χαμηλώνουν οι βιορυθμοί του ατόμου, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, η καρδιά ελαττώνουν τη λειτουργία τους και το άτομο επιτυγχάνει την σωματική και πνευματική ανάπαυση.

Τι συμβαίνει όμως όταν ο ύπνος είναι ελλιπής και προβληματικός; Αντιμετωπίζουμε τις Διαταραχές του Ύπνου οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους και αιτίες. Αϋπνία είναι η δυσκολία του ατόμου να ξεκινήσει ή να διατηρήσει τον ύπνο του. Η διαταραχή θα πρέπει να συμβαίνει τουλάχιστον τρεις φορές τη βδομάδα για τουλάχιστον ένα μήνα και να προξενεί σημαντική κόπωση ή επαγγελματική ή κοινωνική έκπτωση.

Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες της αϋπνίας και πολλές ψυχικές νόσοι μπορούν να εκδηλώνουν σαν ένα από τα συμπτώματα τους την αϋπνία. Η κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάζει αϋπνία, η διαταραχή μετά από ψυχοτραυματικό γεγονός (stress), ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή επίσης. Θεραπεύοντας τις ανωτέρω οντότητες θεραπεύεται και το σύμπτωμα της αϋπνίας. Επίσης σωματικά προβλήματα από το ανώτερο αναπνευστικό, ή το καρδιαγγειακό σύστημα, ή αρθρίτιδα, ή καθ’ ύπνον άπνοια, μπορούν να προκαλέσουν αϋπνίες με ποσοτική και ποιοτική έκπτωση της λειτουργίας του ύπνου με ανάλογη απώλεια της ξεκούρασης που αναμένεται. Η πρωτοπαθής αϋπνία δεν συντηρείται από καμιά ψυχική διαταραχή ή κάποιο γνωστό οργανικό παράγοντα, όπως μια σωματική διαταραχή, ή μια διαταραχή λόγω χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών, ή κάποιο φάρμακο.

Σπύρος Τζεράνης, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Θεραπευτηρίου.

Μοιραστείτε:

H πρώτη ψυχιατρική κλινική που ενσωματώνει ένα ψηφιακό εργαλείο ψυχικής υγείας στην παρακολούθηση των ασθενών.

Η ψηφιακή Λύση Monsenso συνεισφέρει στη διατήρηση της θεραπευτικής σχέσης και δίνει τη δυνατότητα μιας πιο ουσιαστικής συνεργασίας των ειδικών μας με τους ασθενείς.

Facebook
LinkedIn
Instagram

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

Phone - Call us
Email - Email us