Διαταραχές της Διάθεσης / Συναισθηματικές Διαταραχές

Οι διαταραχές της διάθεσης ή συναισθηματικές διαταραχές είναι μία ομάδα διαταραχών που χαρακτηρίζονται από διαταραχή της συναισθηματικής διάθεσης. Η συναισθηματική διάθεση είναι αυτή που  επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες κυριολεκτικά τις πλευρές της συμπεριφοράς ενός ατόμου, καθώς και την αντίληψη για τον κόσμο που έχει αυτό το άτομο.

Η ταξινόμηση των Διαταραχών της Διάθεσης υπήρξε το αντικείμενο πολλών συζητήσεων, με τις δυο πιο συνήθεις κατηγορίες να είναι οι διπολικές διαταραχές και οι καταθλιπτικές διαταραχές.

Καταθλιπτικές Διαταραχές

Η κατάθλιψη με την ποικιλία των συμπτωμάτων της φαίνεται να είναι πανταχού παρούσα. Τα συμπτώματα της είναι πολυάριθμα και έχει γίνει μια προσπάθεια ομαδοποίησης τους.

 • Συναίσθημα: καταθλιπτική διάθεση, άγχος, απώλεια ευχαρίστησης.
 • Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα : Αϋπνία ή υπερυπνία, απώλεια ή αύξηση βάρους, μείωση libido, κόπωση & εξάντληση, ψυχοκινητική επιβράδυνση ή διέγερση
 • Κινητοποίηση: απώλεια ενδιαφέροντος, ανημπόρια & έλλειψη ελπίδας, σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας.
 • Σκέψεις-Αντίληψη: Αίσθημα ενοχής ή/και αναξιότητας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία στην συγκέντρωση, παραληρητικές ιδέες.
 • Σωματικά ενοχλήματα

Το φάσμα των θεραπευτικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι μεγάλο. Οι ιατροί του θεραπευτηρίου εξετάζουν τα συμπτώματα, την ένταση, την διάρκεια και την συχνότητα τους προκειμένου να καθορίσουν τον κατάλληλο συνδυασμό φαρμακευτικής και ψυχολογικής αντιμετώπισης. Προτεραιότητα τους είναι ο περιορισμός της υψηλής επικινδυνότητας καθώς και ο περιορισμός των υποτροπών.

Το εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας που προσφέρεται στους ασθενείς μας κατά την παραμονή τους στο θεραπευτήριο στοχεύει, μέσω της ενδεδειγμένης θεραπευτικής αγωγής,  στην βελτίωση των φυσιολογικών λειτουργιών τους – όπως ύπνος, όρεξη, libido – και στην βελτίωση της διαπροσωπικής λειτουργικότητας τους, με την βοήθεια ψυχοθεραπευτικών μεθόδων.  Κατά την παραμονή  προκειμένου να περιορίσουν την επικινδυνότητα της νόσου και τον περιορισμό των υποτροπών.

Διπολικές διαταραχές

Οι διπολικές διαταραχές χαρακτηρίζονται από δύο ακραίες συναισθηματικές διαθέσεις: έξαρση και κατάθλιψη. Οι ασθενείς περνούν από φάσεις ή κύκλους έντονης μανίας που εναλλάσσονται με κύκλους ή φάσης έντονης κατάθλιψης. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα είναι όμοια με αυτά των ασθενών που πάσχουν από κατάθλιψη. Η φάση της έξαρσης περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συναισθηματικών διαθέσεων, από τις φυσιολογικές καταστάσεις της ευφορίας και της χαράς μέχρι τις παθολογικές καταστάσεις της υπομανίας και της μανίας με τα πιο κάτω κύρια συμπτώματα:

 • Διαταραχή της συναισθηματικής διάθεσης (ευφορία, ευερεθιστότητα) και συναισθηματική αστάθεια
 • Διογκωμένη αυτοεκτίμηση
 • Μειωμένη ανάγκη για ύπνο
 • Πίεση λόγου, απότομες αλλαγές από το ένα θέμα στο άλλο , διάσπαση προσοχής
 • Υπερκινητικότητα και αυξημένη δραστηριότητα (υπερβολική εμπλοκή στα κοινωνικά, στην εργασία, σεξουαλικά)
 • Εμπλοκή σε πράξεις με οδυνηρές συνέπειες
 • Παραληρητικές ιδέες και ψευδαισθήσεις στην φάση της μανίας

Η διπολική διαταραχή ανάλογα με την βαρύτητα της μπορεί να αποτελέσει μια επείγουσα ψυχιατρική κατάσταση στην οποία χρειάζεται άμεση ιατρική παρέμβαση. Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά του ασθενούς, η τάση του για βίαιες πράξεις καθώς και η αδυναμία για φροντίδα του εαυτού του  εκτιμώνται από τους ψυχιάτρους του θεραπευτηρίου μας προκειμένου να αποφασιστεί το θεραπευτικό σχήμα που αρμόζει στην κάθε περίπτωση.  Η θεραπεία οξέων μανιακών επεισοδίων απαιτεί νοσηλεία του ασθενούς, φαρμακευτική αγωγή και τοποθέτηση ορίων στην μανιακή του συμπεριφορά. Στην συνέχεια με την στενή υποστηρικτική σχέση γιατρού – ασθενή εξασφαλίζουμε την έγκαιρη αντιμετώπιση των υποτροπών και προσφέρουμε στον ασθενή ένα φυσιολογικό επίπεδο ζωής.

Πηγή: Νίκος Μάνου (1988), Βασικά στοιχεία Κλινικής Ψυχιατρικής, University Studio Press

H πρώτη ψυχιατρική κλινική που ενσωματώνει ένα ψηφιακό εργαλείο ψυχικής υγείας στην παρακολούθηση των ασθενών.

Η ψηφιακή Λύση Monsenso συνεισφέρει στη διατήρηση της θεραπευτικής σχέσης και δίνει τη δυνατότητα μιας πιο ουσιαστικής συνεργασίας των ειδικών μας με τους ασθενείς.

Facebook
LinkedIn
Instagram

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

Phone - Call us
Email - Email us