Σχιζοφρένεια και Ψυχωτικές Διαταραχές

Η Σχιζοφρένεια ορίζεται σαν ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από έντονη αλλοίωση της εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας, στην οποία το άτομο απαντά με τρόπους που βλάπτουν την ζωή του. Αυτή η αλλοίωση, η παραμόρφωση της πραγματικότητας είναι ο ψυχωτικός πυρήνας της αρρώστιας και παρουσιάζεται με διαταραχές στην αντίληψη, στην σκέψη, στο συναίσθημα, στην ομιλία και στην ψυχοκινητικότητα.

Οι ψυχωτικές διαταραχές περιλαμβάνουν τη σχιζοφρένεια, άλλες ψυχωτικές διαταραχές και τη σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι  προβλήματα σε πέντε κατηγορίες. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι παραληρητικές ιδέες, οι ψευδαισθήσεις (διαταραχές της αντίληψης), αποδιοργανωμένος λόγος / σκέψη, αποδιοργανωμένη ή αφύσικη συμπεριφορά / κινητικότητα και αρνητικά συμπτώματα.

Η θεραπεία των Ψυχωτικών Διαταραχών είναι μια μακροχρόνια  και επίπονη διεργασία για τον ασθενή, την οικογένεια του, το γιατρό και όλα τα μέλη της θεραπευτικής ομάδας που φροντίζουν τον ασθενή.  Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί θεραπεία για αυτή τη χιλιάδων ετών καταστροφική ασθένεια γι’ αυτό  η θεραπευτική παρέμβαση απευθύνεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση του ασθενή.

Το Θεραπευτήριο Τζεράνη προσφέρει στους ασθενείς με ψυχωτικές διαταραχές το κατάλληλο περιβάλλον και την ενδεδειγμένη παρακολούθηση από άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το άγχος και τα επώδυνα συναισθήματα που η πάθηση αυτή προκαλεί στην ζωή τους. Προσεκτικά σχεδιασμένα θεραπευτικά προγράμματα που συνθέτουν τις δύο διαστάσεις μπορούν να βοηθήσουν πολλούς ασθενείς να ανακτήσουν την χαμένη τους λειτουργικότητα και ψυχολογική ακεραιότητά και υγεία.

Πηγή: Νίκος Μάνου (1988), Βασικά στοιχεία Κλινικής Ψυχιατρικής, University Studio Press

H πρώτη ψυχιατρική κλινική που ενσωματώνει ένα ψηφιακό εργαλείο ψυχικής υγείας στην παρακολούθηση των ασθενών.

Η ψηφιακή Λύση Monsenso συνεισφέρει στη διατήρηση της θεραπευτικής σχέσης και δίνει τη δυνατότητα μιας πιο ουσιαστικής συνεργασίας των ειδικών μας με τους ασθενείς.

Facebook
LinkedIn
Instagram

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

Phone - Call us
Email - Email us