Στα χρόνια μεταξύ της δεκαετίας του ‘50 και του ’90, έλαβε χώρα μία επανάσταση στην ψυχιατρική,  που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, η οποία άλλαξε τις μέχρι τότε κρατούσες αντιλήψεις στην εξήγηση και αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών. Οι ασυνείδητες συγκρούσεις ως αιτία των ψυχικών  ασθενειών αμφισβητήθηκαν εντόνως και οι έρευνες επικεντρώθηκαν στον ίδιο τον εγκέφαλο.

Σήμερα είναι ξεκάθαρο πώς όταν κάποιος υποφέρει από μία σοβαρή ψυχική ασθένεια, ευθύνονται για τα προβλήματά του, τόσο η γενετική και η βιολογία του εγκεφάλου, όσο και το άγχος  ή οι πρώιμες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. Πλέον, ακόμα και στις καθημερινές μας ανησυχίες ή στις ήπιες καταθλίψεις που απασχολούν τον καθένα, η κατάλληλη αγωγή (φαρμακευτική και μη) μπορεί να εξαλείψει τα συμπτώματα.

Ψυχοθεραπεία
Παθήσεις
Παθήσεις
Σχιζοφρένεια και Ψυχωτικές Διαταραχές

Η Σχιζοφρένεια ορίζεται σαν ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από έντονη αλλοίωση της εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας, στην οποία το άτομο απαντά με τρόπους που βλάπτουν την ζωή του. Αυτή η αλλοίωση, η παραμόρφωση της πραγματικότητας είναι ο ψυχωτικός πυρήνας της αρρώστιας και παρουσιάζεται με διαταραχές στην αντίληψη, στην σκέψη, στο συναίσθημα, στην ομιλία και στην ψυχοκινητικότητα.

Διαβάστε περισσότερα…

Διαταραχές της Διάθεσης / Συναισθηματικές Διαταραχές

Οι διαταραχές της διάθεσης ή συναισθηματικές διαταραχές είναι μία ομάδα διαταραχών που χαρακτηρίζονται από διαταραχή της συναισθηματικής διάθεσης. Η συναισθηματική διάθεση είναι αυτή που  επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες κυριολεκτικά τις πλευρές της συμπεριφοράς ενός ατόμου, καθώς και την αντίληψη για τον κόσμο που έχει αυτό το άτομο.

Διαβάστε περισσότερα…

Σωματόμορφες Διαταραχές

Οι Σωματόμορφες Διαταραχές είναι ψυχικές διαταραχές που παρουσιάζονται με τη μορφή σωματικών διαταραχών. Τα βασικά τους χαρακτηριστικά είναι σωματικά συμπτώματα για τα οποία δεν μπορεί να καταδειχθεί ύπαρξη οργανικής παθολογίας και που φαίνονται συχνά να συνδέονται με ψυχολογικούς παράγοντες ή συγκρούσεις.

Διαβάστε περισσότερα…

Αγχώδεις Διαταραχές

Το άγχος ορίζεται ως «πίεση ή ένταση», και είναι η απάντηση του σώματος σε φυσιολογικές και ψυχολογικές επιθέσεις, καθώς και ευχάριστα ή δυσάρεστα συναισθήματα που απαιτούν από το άτομο να προσαρμοστεί. Το άγχος θεωρείται παθολογικό, εάν δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή λειτουργικότητα, στην επίτευξη στόχων ή στη συναισθηματική ηρεμία του ατόμου.

Διαβάστε περισσότερα…

Διαταραχές Προσωπικότητας

Κάθε άνθρωπος έχει ένα διακριτό σύνολο από στοιχεία ή χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του, τα οποία είναι ανθεκτικοί και διαρκείς τύποι ή τρόποι αντίληψης και σκέψης για το περιβάλλον και τον εαυτόν του και τα οποία έρχονται στην επιφάνεια σ’ ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και προσωπικών καταστάσεων.

Διαβάστε περισσότερα…

Σύνδρομο Εθισμού

Η χρήση διαφόρων ουσιών, όπως το αλκοόλ η καφεΐνη κ.α.,  με σκοπό την αλλαγή της διάθεσης και της συμπεριφοράς είναι επιτρεπτή στα περισσότερα μέρη κόσμου. Που όμως τραβάμε την γραμμή και ονομάζουμε μια κατάσταση ψυχική διαταραχή λόγω χρήσης ουσιών;

Θεωρούμε τη χρήση μίας ουσίας παθολογική, όταν ως συνέπεια της λήψης της παρατηρούνται συμπτώματα και δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά που θα θεωρούνταν εξαιρετικά ανεπιθύμητα σε οποιαδήποτε πολιτισμική ομάδα.

Διαβάστε περισσότερα…

Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

Οι Διαταραχές στην Πρόσληψη Τροφής έχουν συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Δύο κλινικά σύνδρομα φαίνεται να προεξάρχουν στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή, η Ψυχογενής Ανορεξία και η Ψυχογενής Βουλιμία.

Διαβάστε περισσότερα…

Διαταραχές Ύπνου

Οι Δυσυπνίες είναι η πρώτη κατηγορία Διαταραχών Ύπνου και περιλαμβάνουν τις διάφορες μορφές ή Διαταραχές Αϋπνίας, Υπερυπνίας και τις Διαταραχές του Προγράμματος Ύπνου-Εγρήγορσης.

Διαβάστε περισσότερα…

Ψυχογηριατρικές Παθήσεις

Οι Ψυχογηριατρικές παθήσεις αφορούν στις ψυχικές διαταραχές της τρίτης ηλικίας. Η γήρανση είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, που λαμβάνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για κάθε άνθρωπο.

Διαβάστε περισσότερα…

Υπηρεσίες
Υπηρεσίες

Εξασκώντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας οι γιατροί, οι νοσηλευτές, τα τμήματα ψυχοθεραπείας και εργοθεραπείας του θεραπευτηρίου διασφαλίζουν τη σταθεροποίησή της κατάστασής των ασθενών και  την επανένταξή τους  στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Νοσηλεία

Το Θεραπευτήριο Τζεράνη διαθέτει τις απαραίτητες άδειες και πιστοποιήσεις για την παροχή θεραπείας και τη νοσηλεία ασθενών που αντιμετωπίζουν όλες τις μορφές ψυχιατρικών παθήσεων. Προσφέρουμε νοσηλεία κατά την οξεία φάση προκειμένου να σταθεροποιήσουμε τον θεραπευόμενο, αλλά και κατά την χρόνια φάση, όσο αυτό είναι απαραίτητο.

Τιμοκατάλογος νοσηλειών

Εξωτερική Παρακολούθηση

Συμβάλουμε στην θεραπεία του ασθενούς με την παρακολούθηση του ως εξωτερικό ασθενή στις εγκαταστάσεις του θεραπευτηρίου μας ή μέσω τηλεσυνεντεύξεων σε περίπτωση που η μόνιμη κατοικία του είναι εκτός Αθηνών

Ψυχιατρική Φροντίδα στο Σπίτι

Σκοπός της παρέμβασης είναι να αποφεύγονται οι νοσηλείες, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν.

Η ψυχιατρική φροντίδα στο σπίτι αποσκοπεί στην

  • συναίνεση του ασθενούς στην θεραπεία και την προοδευτική υπευθυνοποίηση του
  • ενεργή συμμετοχή του ασθενούς στη θεραπεία
  • ενεργή συμμετοχή της οικογένειας
  • μείωση του στίγματος της ψυχικής νόσου
  • κινητοποίηση του ασθενούς και η συνέχιση της θεραπείας εκτός σπιτιού
Ψυχοθεραπεία

Η φύση του ανθρώπου είναι να επικοινωνεί και να μοιράζεται. Οι ψυχικά ασθενείς  παρουσιάζουν δυσκολία στον έλεγχο της πραγματικότητας, οδηγούνται σε απομόνωση και δυσκολεύονται να αναπτύξουν διαπροσωπικές σχέσεις. Η σωστή αντιμετώπιση του ψυχικά ασθενούς βασίζεται στη συνέργεια της φαρμακευτικής αγωγής και της ψυχοθεραπείας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για το ένα χωρίς το άλλο.

Οι ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες γίνονται σε ένα σταθερό και προβλέψιμο χώρο. Ο ασθενής  αναπτύσσει μία σχέση με τον θεραπευτή που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την ενσυναίσθηση. Στις ατομικές συνεδρίες παρέχεται στον θεραπευόμενο  ένας ασφαλής «χώρος» στον οποίο δεν θα κριθεί για τα αισθήματα, τις σκέψεις και τις επιλογές του.  Του δίνεται η  ευκαιρία να εμβαθύνει σε θέματα που τον αφορούν και τον δυσκολεύουν και να κατανοήσει, ίσως, καλύτερα τους μηχανισμούς που  χρησιμοποιεί και οι οποίοι δεν του επιτρέπουν να είναι λειτουργικός.

Οι ομαδικές συνεδρίες πραγματοποιούνται  μέσα σε ένα προστατευμένο πλαίσιο με ιδιαίτερη έμφαση στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις. Η επαφή με τα άλλα μέλη ενδυναμώνει τον ασθενή, και θέτει τα θεμέλια για ψυχικές διεργασίες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε προσωπικές αλλαγές.

Υποστηρικτικές Ομάδες Οικογένειας

Η οικογένεια αποτελεί το φυσικό περιβάλλον του ατόμου,  το κύριο υποστηρικτικό σύστημα και τη βασική πηγή φροντίδας για ένα άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας. Το οικογενειακό περιβάλλον έχει ανάγκη από υπεύθυνη ενημέρωση (για την κατανόηση της ψυχικής διαταραχής και τη θεραπεία της), εκπαίδευση (για να αποκτήσουν δεξιότητες αντιμετώπισης της ασθένειας και των προβλημάτων της) και υποστήριξη (συναισθηματική και πρακτική).  Η επιστημονική ομάδα του θεραπευτηρίου μας παρέχει αυτήν την υποστήριξη και μεταφέρει τη γνώση που χρειάζονται τα μέλη των οικογενειών, ώστε να οπλιστούν ενάντια στην άγνοια και να βοηθηθούν στην κατανόηση, την αποδοχή και τη διαχείριση της ασθένειας.

Ψυχομετρικά Τεστ

Τα ψυχομετρικά τεστ δεν υποκαθιστούν φυσικά την κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση. Αποτελούν, όμως, ένα χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση συμπτωμάτων κοινωνικής και προσωπικής δυσλειτουργίας και μπορούν να συντελέσουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση κλινικών διαγνώσεων και το σχεδιασμό στρατηγικών αποτελεσματικής θεραπείας.

Εργοθεραπεία

Η εργοθεραπεία στην ψυχική υγεία μετράει ήδη 100 χρόνια ζωής και έχει συμβάλει σημαντικά στην ολιστική αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών. Στο Θεραπευτήριο Τζεράνης ο εργοθεραπευτής αποτελεί απαραίτητο μέλος της επιστημονικής ομάδας μας και η προσφορά του στη θεραπεία και φροντίδα των ασθενών μας είναι πολύτιμη και αναντικατάστατη.

Σημείο εκκίνησης των επεμβάσεων του εργοθεραπευτή μας είναι οι δραστηριότητες καθημερινής ζωής των ασθενών μας – περιποίηση και υγιεινή, ντύσιμο, διατροφή, διαχείριση χρημάτων. Πέραν αυτών, στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του θεραπευτηρίου μας  οι ασθενείς μας συμμετέχουν σε δομημένες ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες με στόχο:

  • την εξάσκηση γνωστικών λειτουργιών – σταυρόλεξα, επιτραπέζια παιχνίδια, χρήση Η/Υ, παιχνίδια μνήμης.
  • τη διαχείρισης άγχους – ασκήσεις τεχνικών χαλάρωσης, θεραπευτικό παιχνίδι.
  • τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες – κινηματογράφος, μουσική, διάβασμα, έξοδος για καφέ / φαγητό, οργάνωση εορτών, εορταστικό bazaar.
  • τη φυσική άσκηση – κινητικά παιχνίδια, σπορ.
Μουσικοθεραπεία / Χοροθεραπεία

Στη μουσικοθεραπευτική διαδικασία η μουσική αποτελεί γέφυρα μεταξύ του συναισθήματος, της σκέψης και της διάθεσης, αλλά και μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού μας κόσμου. Η ψυχοθεραπευτική πλευρά της μουσικοθεραπείας αναφέρεται στη βοήθεια των ασθενών να βρουν νόημα και ψυχική πληρότητα μέσα από τη μουσική που δημιουργούν ή ακούν. Στόχος των δραστηριοτήτων αυτών είναι η ωρίμανση της λεκτικής και της εξωλεκτικής επικοινωνίας τους, αλλά και η βελτίωση της ικανότητας συνεργασίας. Στις ομάδες μουσικοθεραπείας και χοροθεραπείας τα μέλη αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και χωρίς να απαιτείται πάντα η χρήση του λόγου, μαθαίνουν να εκφράζονται τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

Εικαστικές Tέχνες - Αrt therapy

Εκτεταμένες έρευνες αναδεικνύουν τη σημασία της τέχνης ως παράγοντα προαγωγής της ψυχικής υγείας. Αναγνωρίζοντας ότι οι πιο θεμελιώδεις σκέψεις αλλά και τα συναισθήματα του ανθρώπου, που προέρχονται από το ασυνείδητο, βρίσκουν την έκφρασή τους περισσότερο στις εικόνες παρά στις λέξεις, ο θεραπευτής ενθαρρύνει τους ασθενείς να δημιουργήσουν και να εκφραστούν μέσω της δημιουργίας τους χρησιμοποιώντας εικαστικά μέσα και υλικά όπως ο πηλός, το  κερί, οι μπογιές, η κίνηση, η αφήγηση και η γραφή παραμυθιών.

Υπηρεσίες Υγείας

H πρώτη ψυχιατρική κλινική που ενσωματώνει ένα ψηφιακό εργαλείο ψυχικής υγείας στην παρακολούθηση των ασθενών.

Η ψηφιακή Λύση Monsenso συνεισφέρει στη διατήρηση της θεραπευτικής σχέσης και δίνει τη δυνατότητα μιας πιο ουσιαστικής συνεργασίας των ειδικών μας με τους ασθενείς.

Facebook
LinkedIn
Instagram

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

Phone - Call us
Email - Email us