Σύνδρομο Εθισμού

Η χρήση διαφόρων ουσιών, όπως το αλκοόλ η καφεΐνη κ.α.,  με σκοπό την αλλαγή της διάθεσης και της συμπεριφοράς είναι επιτρεπτή στα περισσότερα μέρη κόσμου. Που όμως τραβάμε την γραμμή και ονομάζουμε μια κατάσταση ψυχική διαταραχή λόγω χρήσης ουσιών;

Θεωρούμε τη χρήση μίας ουσίας παθολογική, όταν ως συνέπεια της λήψης της παρατηρούνται συμπτώματα και δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά  που θα θεωρούνταν εξαιρετικά ανεπιθύμητα σε οποιαδήποτε πολιτισμική ομάδα.  Ως Εξάρτηση προσδιορίζεται η διαταραχή της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι ένα σύμπλεγμα νοητικών, συμπεριφορικών και σωματικών συμπτωμάτων που δείχνουν ότι το άτομο έχει έκπτωση στην ικανότητα ελέγχου της χρήσης της ψυχοδραστικής ουσίας και συνεχίζει τη χρήση της παρά τις αρνητικές συνέπειες.

Η εξάρτηση από διάφορες ουσίες συμβάλει στην γενική χειροτέρευση της σωματικής κατάστασης του ασθενούς και μπορεί να προκαλέσει παθολογικές επιπλοκές και οργανικές ψυχικές διαταραχές .

Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει ένας μοναδικός παράγοντας που καθορίζει γιατί κάποιο άνθρωποι αναπτύσσουν αυτές τις διαταραχές και άλλοι όχι. Διαφορετικοί παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση, το οικογενειακό περιβάλλον, η προσιτότητα των ουσιών θεωρούνται σημαντικοί για την ανάπτυξη της εξάρτησης.

Το επιστημονικό προσωπικό του Θεραπευτηρίου Τζεράνη με την πολύχρονη εμπειρία του προσφέρει υπηρεσίες απεξάρτησης από ουσίες όπως  το αλκοόλ, η κάνναβη, η κοκαΐνη, η ηρωίνη, τα κατασταλτικά, υπναγωγά ή αγχολυτικά, οι αμφεταμίνες, τα ψευδαισθησιογόνα. Η θεραπευτική αντιμετώπιση γίνεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά στην θεραπευτική αντιμετώπιση των καταστάσεων που παρουσιάζονται ως επιπλοκές της εξάρτησης και έχει στόχο την αποτοξίνωση του ασθενούς. Η φάση αυτή είναι μόνον η αρχή σε μια δύσκολη και επίπονη πορεία ανάνηψης του εξαρτημένου ατόμου που απαιτεί υπομονή και επιμονή.  Ακολουθεί το στάδιο μακρόχρονης θεραπείας, που αποβλέπει στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και αποτροπή υποτροπών. Η υποστήριξη του ατόμου από θεραπευτικές κοινότητες κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης και η ψυχοθεραπεία είναι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις στην φάση αυτή. Οι ψυχίατροι του θεραπευτηρίου μας μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην φάση της σταθεροποίησης και συντήρησης με συνεδρίες ατομικής ψυχοθεραπείας και οικογενειακής θεραπείας.

Πηγή: Νίκος Μάνου (1988), Βασικά στοιχεία Κλινικής Ψυχιατρικής, University Studio Press

H πρώτη ψυχιατρική κλινική που ενσωματώνει ένα ψηφιακό εργαλείο ψυχικής υγείας στην παρακολούθηση των ασθενών.

Η ψηφιακή Λύση Monsenso συνεισφέρει στη διατήρηση της θεραπευτικής σχέσης και δίνει τη δυνατότητα μιας πιο ουσιαστικής συνεργασίας των ειδικών μας με τους ασθενείς.

Facebook
LinkedIn
Instagram

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

Phone - Call us
Email - Email us