ΥΠΟΧΟΝΔΡΙΑΣΗ (Υποχονδριακή Νεύρωση) Previous item Το μακροχρόνιο άγχος μας... Next item Νεύρο-Γλωσσικός...

ΥΠΟΧΟΝΔΡΙΑΣΗ (Υποχονδριακή Νεύρωση)

Ο Β. Δ., 68 ετών συνταξιούχος οικοδόμος, τους τελευταίους δεκαέξι μήνες προοδευτικά άρχισε να διαμαρτύρεται, αρχικά για ζαλάδες, αργότερα για διάχυτα κοιλιακά άλγη και έντονα δυσπεπτικά ενοχλήματα, τάση για έμετο καθώς και έντονη δυσκοιλιότητα. Επισκέφθηκε Παθολόγους, Γαστρεντερολόγους, έκανε γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση χωρίς να ανακαλυφθεί κάποιο παθολογικό αίτιο. Ο ίδιος ήταν πεπεισμένος ότι κάτι σοβαρό είχε που του το κρύβουν και συνεχώς ήταν ξαπλωμένος γιατί ζαλιζόταν. Όλη του την ημέρα την περνούσε ψάχνοντας και ρωτώντας για γιατρούς που θα τον έκαναν καλά και διαμαρτυρόταν για τον πόνο του.

Σχεδόν ενάμιση χρόνο από την έναρξη του προβλήματος, κάποιος ουρολόγος γιατρός (γιατί είχε πρόβλημα στον προστάτη) συνέστησε στη σύζυγο του ασθενούς να επισκεφθούν ψυχίατρο. Προσήλθε στο γραφείο μου ένα άτομο που στο πρόσωπό του ήταν ζωγραφισμένα ο πόνος και η ταλαιπωρία. Μετά από λεπτομερή λήψη ιστορικού δεν υπήρχε αμφιβολία για τη διάγνωση, ήταν Υποχονδριακή Διαταραχή. Το κύριο χαρακτηριστικό της Υποχονδριακής Διαταραχής είναι η έμμονη ιδέα που έχει ο ασθενής ότι πάσχει από μία ή περισσότερες σοβαρές και προϊούσες φυσικές διαταραχές. Χρειάστηκε πολύ υπομονή και προσπάθεια για να καταλάβει και να αποδεχτεί ο ασθενής το πρόβλημα και τον μηχανισμό δράσης του. Τελικά ο ασθενής πήγε θαυμάσια με 100 mg sertraline και μικρές δόσεις διαζεπάμης για δέκα ημέρες.

Σπύρος Τζεράνης, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Θεραπευτηρίου.

Μοιραστείτε:

H πρώτη ψυχιατρική κλινική που ενσωματώνει ένα ψηφιακό εργαλείο ψυχικής υγείας στην παρακολούθηση των ασθενών.

Η ψηφιακή Λύση Monsenso συνεισφέρει στη διατήρηση της θεραπευτικής σχέσης και δίνει τη δυνατότητα μιας πιο ουσιαστικής συνεργασίας των ειδικών μας με τους ασθενείς.

Facebook
LinkedIn
Instagram

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

Phone - Call us
Email - Email us