Νεύρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός Previous item ΥΠΟΧΟΝΔΡΙΑΣΗ (Υποχονδριακή... Next item ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ - ΝΟΣΟΣ ΜΕ...

Νεύρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός

Το N.L.P δημιουργήθηκε από τους R.Bandler και J. Grinder στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. την δεκαετία του 1970. Είναι μια ψεύδο-επιστημονική προσέγγιση στην επικοινωνία, την προσωπική ανάπτυξη και την ψυχοθεραπεία. Οι θιασώτες του N.L.P. ισχυρίζονται ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των νευρολογικών διεργασιών (neurο) γλώσσας και συμπεριφοράς προτύπων που έχουν μάθει μέσω της εμπειρίας (προγραμματισμός) και ότι αυτά μπορούν να αλλάξουν για να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι στη ζωή.

Οι Bandler και Grinder ισχυρίζονται επίσης ότι η μεθοδολογία N.L.P. μπορεί να «μοντελοποιήσει» τις δεξιότητες των εξαίρετων ανθρώπων, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να αποκτήσει αυτές τις δεξιότητες. Ισχυρίζονται επίσης ότι συχνά σε μια συνεδρία το N.L.P. μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως: φοβίες, κατάθλιψη, διαταραχές tik, ψυχοσωματικές ασθένειες, μαθησιακές διαταραχές. Το NLP έχει υιοθετηθεί από ορισμένους υπνοθεραπευτές και από εταιρείες που κάνουν σεμινάρια στην εκπαίδευση ηγεσίας σε επιχειρήσεις και κυβερνητικούς φορείς.

Τέλος, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς των υποστηρικτών του N.L.P. γι’ αυτό δυσφημίστηκε σαν ψευδοεπιστήμη. Επίσης, βασίζεται σε ξεπερασμένους τρόπους λειτουργίας του εγκεφάλου που δεν συνάδει με τρέχουσα Νευρολογική θεωρία και περιέχει πολλά σφάλματα.

Σπύρος Τζεράνης, Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Θεραπευτηρίου.

Μοιραστείτε:

H πρώτη ψυχιατρική κλινική που ενσωματώνει ένα ψηφιακό εργαλείο ψυχικής υγείας στην παρακολούθηση των ασθενών.

Η ψηφιακή Λύση Monsenso συνεισφέρει στη διατήρηση της θεραπευτικής σχέσης και δίνει τη δυνατότητα μιας πιο ουσιαστικής συνεργασίας των ειδικών μας με τους ασθενείς.

Facebook
LinkedIn
Instagram

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

Phone - Call us
Email - Email us